Het functiehuis, alles wat u moet weten

Bent u als ondernemer of HR manager op zoek naar hulp bij het opstellen van een functiehuis? Dan bent u bij Brouwers aan het juiste adres! Wij vertellen u in dit artikel namelijk alles wat u moet weten over het functiehuis en hoe u dit effectief kunt inzetten voor uw organisatie. Lees dus snel verder!

Wat is een functiehuis?

Het functiehuis is in de basis een overzicht van alle functies binnen uw organisatie. Het dient vervolgens als kapstok voor de functiewaardering, personeelsplanning, loopbaanpaden en ontwikkeling binnen uw organisatie.

Vaak wordt er binnen het functiehuis een indeling gehanteerd naar het niveau of werkgebied van de werknemers. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan junior, medior, senior en/of schaal A, B, C et cetera.

Een functiehuis is daarnaast, samen met het salarishuis, de basis voor een goede HR-organisatie. Het ontwikkelen van functieprofielen en het vaststellen van een passende waardering creëert namelijk overzicht en structuur binnen uw organisatie. Bijkomend voordeel is dat hiermee ook de verwachtingen voor u én uw werknemers geheel duidelijk zijn.

Opstellen van een functiehuis

Wanneer u een functiehuis op gaat stellen brengt u ten eerste in kaart welke werkzaamheden er binnen uw organisatie worden verricht. Deze werkzaamheden wijst u vervolgens toe aan een zogeheten functieprofiel. Hiermee voorkomt u dat er taken blijven “zweven”. Zoals gezegd schept dit voor zowel de leiding van de organisatie, als de werknemers veel duidelijkheid.

Om het wat overzichtelijker te maken hebben wij een handig stappenplan voor u opgesteld. Hieronder ziet u dan ook de te nemen stappen bij het opstellen van een functiehuis.

  • Breng de functie inhoud in kaart door middel van interviews met de functiehouders
  • Bepaal organisatie brede competenties en werk deze vervolgens uit
  • Bepaal (in overleg met functiehouders) functiegerichte competenties en werk deze vervolgens uit
  • Stel concept functieprofielen op
  • Bespreek de functieprofielen met functiehouders en overige belanghebbenden
  • Verwerk de feedback en stel de functieprofielen vast

In de basis zijn dit de stappen die u doorloopt tijdens het opstellen van een functiehuis voor uw organisatie. Heeft u vragen of opmerkingen of loopt u vast? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder met een persoonlijk advies.

Het generieke functiehuis

Het is ook mogelijk om een generiek functiehuis op te stellen voor uw organisatie. Hierbij beschrijft u de verschillende functies binnen de organisatie algemeen in plaats van gedetailleerd. Bij een generiek functiehuis beschrijft u dan ook meer de rollen en verantwoordelijkheden in plaats van de hiërarchische positie en de taken.

Het voordeel van een generiek functiehuis is dat het werk bespaart en flexibiliteit biedt. Zo zijn medewerkers eenvoudiger op verschillende plekken in te zetten en hoeft niet bij iedere verandering een functieomschrijving of beloning aangepast te worden. Ook geeft het medewerkers de ruimte om meer zelf de invulling van het werk te bepalen.

Het nadeel van een generiek functiehuis is het gebrek aan inzicht op het gebied van inzetbaarheid, doorstroom en ontwikkeling binnen de organisatie. Hiervoor dient u namelijk de vereiste kennis, vaardigheden en gedrag in beeld te hebben.

Gerelateerde artikelen

Toon alles

Vaste reiskostenvergoeding ook na 1 oktober nog onbelast te verstrekken

Vanwege de coronacrisis werken veel medewerkers gedeeltelijk of volledig thuis. Tot 1 oktober 2021 bestond al een goedkeuring waardoor de werkgever een onbelaste vaste...

Het functiehuis, alles wat u moet weten

Bent u als ondernemer of HR manager op zoek naar hulp bij het opstellen van een functiehuis? Dan bent u bij Brouwers aan het...

Uitstel accountantsverklaring NOW

De NBA en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een oplossing gevonden voor enkele complexe problemen waar accountants tegenaan lopen bij...